Bardzo pożywna zupa ale bez dodatku mięsa. Jest sporo warzyw, przypraw ale przede wszystkim soczewica ( czerwona).
Teraz kiedy świeżych, dobrych warzyw jest mało sięgnijmy po soczewicę. Gotuję ją 10-15 minut i jest w sam raz ugotowana. Moja ulubiona to właśnie ta czerwona a raczej pomarańczowa. Ma sporo właściwości zdrowotnych ale przede wszystkim jest idealnym dodatkiem do zupy. Z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw jest doskonała.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 mała cukinia,
1 mała papryka,
1 papryczka chilli,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
Łyżeczka mielonej kurkumy,
1 łyżeczka curry,
1 mała puszka krojonych pomidorów,
Sos sojowy,
Świeże listki kolendry,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, soczewicę, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, i jeszcze gotujemy około 3minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.
Podajemy ze świeżą kolendrą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz