Pyszna i szybka do zrobienia zupa krem z groszku. Teraz kiedy mamy sezon na świeży, chrupiący groszek taka zupa będzie idealna na obiad czy ciepłą kolację. Ja często jak wracam z pracy odgrzewam albo robię na szybko zupy kremy, które są proste i szybkie do zrobienia a sycą.
Ser feta i dużo zieleniny ( szczypior, dymka, mięta) dodają lekkości i rześkości zupie.
Jak moje dzieci jeździły do mamy na Podkarpacie, to wspominały, szczególnie syn, że jak babcia wracała z rynku ( tak mówi się w Przemyślu na bazar) i przynosiła strączki groszku to nie zdążyła ugotować zupy bo już nie było z czego.
Takie zupy z sezonowych warzyw są najlepsze i trzeba korzystać.
Zupę z groszku można też zrobić w zimie z mrożonego ale wierzcie mi, ze świeżego jest o niebo lepsza.
Składniki:
300 g zielonego groszku młodego w łupinach lub 250 g wyłuskanego,
3/4 litra bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
3 średnie ziemniaki,
1 cebula
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
2 łyżki soku z cytryny,
Ser feta,
Szczypiorek, mięta i dymka do posypania
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.
Groszek, jeśli mamy w łupinkach, to myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, czosnek i podsmażamy wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.
Dodajemy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Blendujemy wszystko i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem . Podajemy z kawałkami fety i zieleniną.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz