Krem z dyni to jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych jesienią. Właśnie o tej porze roku najbardziej smakują nam zupy w postaci kremu – są sycące i mocno rozgrzewające. Zupa z dyni jest jedną z naszych ulubionych. Nie dodaję jednak do niej curry – jak pojawia się w prawie wszystkich przepisach na krem z dyni, bo za nim nie przepadam. Zamiast tego używam mielonej papryki ostrej.
Składniki:
Ok 800 g surowej dyni
4 ziemniaki
mała cebula pokrojoną w kostkę
ok. 1- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżki oliwy z oliwek (ew. zwykły olej)
2 ząbki czosnku
papryka ostra
pieprz
cukier
sól
Wykonanie:
Na oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek.
Dodać obraną dynię i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę – wszystko przez kilka minut obsmażyć.
Wrzucić wszystko do wywaru warzywnego (rosołu) i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko należy dokładnie zmiksować i przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku.
Można przed podaniem dodać groszek ptysiowy, prażone na patelni pestki dyni lub zrobić mini grzanki z pieczywa tostowego.
Bardzo apetycznie zupka wygląd na pewno skorzystam z twojego pomysłu
Uwielbiam zupę z dyni 🙂 U Ciebie prezentuje się naprawdę zachęcająco
Faktycznie zupy-kremy najlepiej smakują jesienią 🙂
fajan zaupka akurat taka na jesieńL)
Uwielbiam krem z dyni :)!
Ciekawa jestem tej zupy, do tej pory dynie robilam tylko na slodko