Ta pora roku to czas kiedy nie ma zbyt dużo świeżych, dobrych warzyw. Sięgajmy więc po warzywa korzenne bo potrawy z ich dodatkiem są bardzo smaczne.
Zupa krem z korzenia selera z dodatkiem chipsów z chorizo i serem gorgonzola to pyszny krem na obiad ale i na ciepła kolację. Delikatna kremowa zupa przełamana została pikanterią chorizo i świeżo zmielonego pieprzu.
Chciałam zwrócić waszą uwagę na piękne damy zdjęciu z zupą: biała i czarna . Są to młynki do pieprzu i soli z https://www.radosnakuchnia.pl/
Polecam Wam ten sklepik internetowy mojej Koleżanki http://wiszniowka.pl/
Można tam znaleźć piękne i bardzo praktyczne akcesoria do kuchni dla dzieci i nie tylko. Moje młynki/ damy są i piękne i praktyczne. Świetnie prezentują się na stole przy posiłkach.
Składniki:
1 duży korzeń selera,
1 duży por – biała część
2 ząbki czosnku,
2-3 ziemniaki,
2 łyżki masła,
Bulion warzywny lub jak ktoś woli mięsny,
sól i pieprz,
kawałek sera gorgonzola,
parę plastrów cienko pokrojonej kiełbasy chorizo
Wykonanie:
Seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie robimy z ziemniakami.
Por, ząbek czosnku kroimy i podsmażamy na maśle . Dodajemy kawałki selera, ziemniaki – dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, mieszając cały czas i pilnując aby się nie rumieniły.
Następnie zalewamy bulionem ( po trochę aby krem nie był za rzadki) i gotujemy około 25 minut.
Następnie doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola, zagotowujemy aż ser trochę się rozpuści.
Jeśli zupa jest za gęsta należy dodać trochę bulionu.
Plasterki chorizo podsmażamy na wolnym ogniu aż zrobią się chipsy.
Podajemy zupę z chipsami i świeżo zmielonym pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz