Dzisiaj jeszcze jedna propozycja na zupę z dyni, jednak w zupełnie innym wydaniu z pomidorami i pieczonym czosnkiem. W sobotę byłyśmy z córką w gospodarstwie Państwa Majlertów, skąd przywiozłyśmy różne dobrodziejstwa z ich upraw, między innymi całe mnóstwo dyń, stąd powstała aromatyczna i pyszna zupa – krem.
Składniki:
700 g dyni zważonej ze skórką
1 główka (nie ząbek!) czosnku
700 g pomidorów w puszce
1 łyżka masła
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
około pół szklanki wody – zależy jaka wyjdzie zupa – do uzyskania odpowiedniej konsystencji
dodatki do podania zupy – tym razem podałam grzanki z pieczywa tostowego przyrumienionego na oliwie z czosnkiem
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .
Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.
Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Podawać z ulubionym dodatkiem, można dodatkowo oprószyć startą gałką muszkatołową.
piękny kolor ! zapraszam do akcji tecza smaków 2 !
pyszotka:)
Podoba mi się pomysł na zupę pomidorowo-dyniową, z pewnością wypróbuję 🙂
Piękny kolor – ale nie do końca wiem do jakiej kategorii kolorystycznej mam dodac – czerwonej czy pomaranczowej ? 🙂 prosze o uzupelnienie, bym mogla dodac przepis do akcji i konkursu
Pomarańczowy oczywiście 🙂
Dobry wieczór,
czy może Pani podać przepis na purre z dyni? Otrzymałam 3 wielki dynie. Rok temu rozrobiłam kluseczki dyniowe i chcę je teraz powtórzyć. Czy można je zamrozić? Właśnie robię zupę pomidorowo-dyniową.
PozdrawiamViola
Dzień dobry 🙂 Purre można zrobić z ugotowanej dyni lub pieczonej. Dynię gotujemy do miękkości ( można ze skórką lub bez) następnie odcedzamy, zdejmujmy skórkę i blendujemy . Jeśli chcemy z pieczonej, to pieczemy około godziny dynię pokrojoną w kawałki, zdejmujemy skórę, i blendujemy. Takie purre można mrozić, w pudełeczkach plastikowych.
dziękuję
Pozdrawiam 🙂