Galareta z mojego dzieciństwa. Mama, na Wielkanoc, robiła tradycyjne nóżki w galarecie czyli galaretę z golonki i nóżek wieprzowych. W domu pachniało rosołem bo wywar z mięsem gotował się bardzo długo. Potem rozdrabniała na stolnicy mięso i dodawała do wywaru, który pachniał czosnkiem. Nigdy nie dodawała żelatyny do takiej galaretki bo w nóżkach i golonce jest bardzo dużo naturalnego kolagenu.
Przy ostatnim pobycie u mojej koleżanki w Krakowie przypomniałyśmy sobie te smaki i postanowiłam zrobić. Nie wiem jak Wy ale ja z sentymentem wróciłam do tego smaku i powiem Wam, że była to pyszna galareta, bez żelatyny, doskonale zastygnięta. U mnie w rodzinnym domu, dodawało się do takiej galarety ocet ale można dać sok z cytryny.
Dodaje przepis bo może ktoś, tak jak ja wróci do takich smaków albo ktoś spróbuje pierwszy raz. Smacznego !
Składniki:
1 golonka około 1.3 kg,
3 średnie nóżki wieprzowe,
Marchew, pietruszka, cebula,
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
4 ząbki czosnku
Wykonanie
Nóżki i golonkę moczymy w zimnej wodzie, trzykrotnie zmieniając wodę.
Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było dość tej wody bo mięso będzie się gotować długo i nie dolewamy w trakcie gotowania wody. Dodajemy warzywa, sól, liście laurowe (4-5), ziele angielskie( 6-7 ziaren), 2 ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godz. Jak powstaną szumowiny na początku, to zdejmujemy je.
Po około 3 godz. powinniśmy mieć gęsty wywar i bardzo dobrze wygotowane nóżki i golonkę. Wyjmujemy mięso na sitko i zostawiamy do ostudzenia.
Do gorącej galaretki dajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, pieprz, sól do smaku, mieszamy, na chwilę odstawiamy i przecedzamy przez gęste sitko. Wystudzone mięso z golonki oddzielamy od tłuszczu, kroimy na drobno i dodajemy do galaretki, mieszamy. Do miseczek dajemy mięso i galaretkę i zostawiamy do wystudzenia do lodówki. Można dodać do galaretki pokrojoną marchewkę i groszek.
Gotową galaretkę podajemy z sokiem z cytryny lub octem i żytnim chlebem – najlepiej domowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz