Żeberka w pikantnej zaprawie miodowo-musztardowej

Pieczone żeberka w zaprawie z miodu, chilli, musztardy Dijon, sosu sojowego i czosnku. Jest to rewelacyjne danie na niedzielny obiad i dla gości. Żeberka są miękkie, aromatyczne i pikantne – tak jak lubię.

Danie jest szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy dzień wcześniej przygotować zaprawę, wymieszać z żeberkami, zostawić na noc w lodówce a następnego dnia upiec. Żeberka piekę częściowo pod przykryciem a częściowo bez przykrycia. Są miękkie i mają fajną przypieczoną skórkę. Do takich żeberek lubimy pieczone ziemniaki – smacznego.

DSC_0048

 

Składniki

2 kg żeberek,

Główka czosnku,

Łyżka chilli,

Łyżka miodu,

2 łyżki musztardy Dijon,

2 łyżki sosu sojowego,

Sól, pieprz

Wykonanie

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużej miski dajemy wyciśnięty czosnek, chilli, miód, musztardę, sos sojowy i mieszamy. Do takiej mieszanki dajemy żeberka, mieszamy i przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Żeberka przekładamy do garnka, podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy przykrywką/ folią i pieczemy 1 ½ godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilli grillujemy jeszcze 20-30 minut.

Ja podałam do żeberek pieczone ziemniaki z kminkiem – było pysznie

 DSC_0064

DSC_0051

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Ewa
    13 marca
    Odpowiedz

    Breniu,
    Zrobiłam dzisiaj żeberka z Twojego przepisu. Wyszły absolutnie wspaniałe! Na Twoim blogu zawsze znajdę jakąś inspirację 🙂

  2. Brenia
    13 marca
    Odpowiedz

    Dziękuję i cieszę, że żeberka smakowały 🙂

  3. Jarosław
    10 czerwca
    Odpowiedz

    Żeberka wyborne ,smak ,mniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.