Pieczone żeberka w zaprawie z miodu, chilli, musztardy Dijon, sosu sojowego i czosnku. Jest to rewelacyjne danie na niedzielny obiad i dla gości. Żeberka są miękkie, aromatyczne i pikantne – tak jak lubię.
Danie jest szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy dzień wcześniej przygotować zaprawę, wymieszać z żeberkami, zostawić na noc w lodówce a następnego dnia upiec. Żeberka piekę częściowo pod przykryciem a częściowo bez przykrycia. Są miękkie i mają fajną przypieczoną skórkę. Do takich żeberek lubimy pieczone ziemniaki – smacznego.
Składniki
2 kg żeberek,
Główka czosnku,
Łyżka chilli,
Łyżka miodu,
2 łyżki musztardy Dijon,
2 łyżki sosu sojowego,
Sól, pieprz
Wykonanie
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski dajemy wyciśnięty czosnek, chilli, miód, musztardę, sos sojowy i mieszamy. Do takiej mieszanki dajemy żeberka, mieszamy i przechowujemy w lodówce całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Żeberka przekładamy do garnka, podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy przykrywką/ folią i pieczemy 1 ½ godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilli grillujemy jeszcze 20-30 minut.
Ja podałam do żeberek pieczone ziemniaki z kminkiem – było pysznie
Breniu,
Zrobiłam dzisiaj żeberka z Twojego przepisu. Wyszły absolutnie wspaniałe! Na Twoim blogu zawsze znajdę jakąś inspirację 🙂
Dziękuję i cieszę, że żeberka smakowały 🙂
Żeberka wyborne ,smak ,mniam