Zawijane ciasto francuskie z brzoskwiniami

Deser bardzo szybki i prosty do wykonania z brzoskwiniami na cieście francuskim. Ważne w tym deserze jest to aby ciasto francuskie było  miękkie – musimy je wyjąć wcześniej z lodówki i poczekać aż będzie miękkie. Podobnie jest z masłem, też musi być miękkie do smarowania. Brzoskwinie mamy teraz bardzo dobre i dojrzałe więc idealnie nadają się do takiego ciasta.

 

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

2 dojrzałe brzoskwinie,

Łyżka miękkiego masła,

Cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na paski.

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę aby zmiękło. Następnie rozkładamy na stolnicy, wałkujemy i smarujemy masłem ( masło musi być miękkie). Tyle ile jest możliwe, naciągamy jeszcze ciasto, biorąc od spodu i naciągając. Powinno być dość cienkie. Nakładamy na jeden koniec ciasta ( pas o szerokości 2 cm)  pokrojone brzoskwinie i zwijamy w rulon ciasto z brzoskwiniami.  Na blaszce do pieczenia pokrytej  papierem  do pieczenia układamy zwinięte ciasto, robiąc ślimak.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż będzie rumiane. Wyjmujemy i posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Zofia
    21 września
    Odpowiedz

    Mam ciasto francuskie w lodówce ,dzisiaj zrobię na weekend.Boję się,że weekendu nie dotrwa bo wygląda bardzo smakowicie.

  2. Brenia
    21 września
    Odpowiedz

    Nie dziwę się 😉 Jest pyszne !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.