Deser bardzo szybki i prosty do wykonania z brzoskwiniami na cieście francuskim. Ważne w tym deserze jest to aby ciasto francuskie było miękkie – musimy je wyjąć wcześniej z lodówki i poczekać aż będzie miękkie. Podobnie jest z masłem, też musi być miękkie do smarowania. Brzoskwinie mamy teraz bardzo dobre i dojrzałe więc idealnie nadają się do takiego ciasta.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
2 dojrzałe brzoskwinie,
Łyżka miękkiego masła,
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na paski.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę aby zmiękło. Następnie rozkładamy na stolnicy, wałkujemy i smarujemy masłem ( masło musi być miękkie). Tyle ile jest możliwe, naciągamy jeszcze ciasto, biorąc od spodu i naciągając. Powinno być dość cienkie. Nakładamy na jeden koniec ciasta ( pas o szerokości 2 cm) pokrojone brzoskwinie i zwijamy w rulon ciasto z brzoskwiniami. Na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia układamy zwinięte ciasto, robiąc ślimak.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż będzie rumiane. Wyjmujemy i posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym.
Mam ciasto francuskie w lodówce ,dzisiaj zrobię na weekend.Boję się,że weekendu nie dotrwa bo wygląda bardzo smakowicie.
Nie dziwę się 😉 Jest pyszne !