Na dzisiejszy przepis zapraszam wszystkich miłośników czekolady i śliwek. Zrobiony na bazie serka macarpone krem czekoladowy ze śliwkami to deser godny grzechu 😉
Czekolada jest lekko płynna, rozlewa się na łyżeczce a do tego śliwki zapieczone w czekoladzie.. Pycha i rozkosz dla podniebienia.
Nie będę się tu specjalnie rozpisywać na temat tego deseru, powiem tylko tyle – trzeba go zrobić !!
Składniki
180 g gorzkiej czekolady,
250 g serka mascarpone,
3 jajka,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki węgierki
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy foremki do pieczenia o wielkości 180 ml każda. Smarujemy je dokładnie masłem i podsypujemy delikatnie cukrem.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy, na wolnym ogniu czekoladę z 2 łyżkami mleka. Po rozpuszczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski dajemy serek mascarpone, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Jak rozpuszczona czekolada ostygnie dodajemy ją do serka mascarpone i nadal miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż wszystko połączy się dokładnie. Śliwki myjemy, drylujemy z pestek i wkładamy po 2 do foremek. Masę przelewamy do wysmarowanych wcześniej foremek ze śliwkami – do pełna i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po pół minucie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( ja dałam termoobieg) i pieczemy około 15 – 20 minut. Z termoobiegiem 15 bez 20 minut.
Gorące podajemy posypane cukrem pudrem
ojejciu widzieć przed śniadaniem takie pyszności to nie jest dobrze 😉
to trzeba zrobić na śniadanie 😉 Pozdrawiam i miłego dnia 🙂