Zapiekanki to doskonałe dania jednogarnkowe z różnymi dodatkami. Można dowolnie układać dodatki: ziemniaki, pieczarki, dynię, cukinię, brokuł itp. Są też dobre do sprzątania lodówki żeby nie marnować kawałków pozostałych warzyw, wędlin czy sera.
Dzisiaj doskonała zapiekanka z dodatkiem warzyw, dwóch serów i ziół. Jest aromatyczna i dobra nawet na następny dzień po podgrzaniu. O tej porze roku takie ciepłe, jednogarnkowe dania są idealne na obiad czy ciepłą kolację.
Składniki:
5 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),
1 cebula,
100 g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1/2 dużego brokuła lub 1 mały
100 g twardego sera mozarella ,
100 g sera typu gruyere,
masło i oliwa
sól, pieprz,
Świeże liście szałwi lub tymianku
szczypta ostrej papryki,
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki ( wcześniej umyte), parę listków szałwi lub tymianku i podsmażamy na wolnym ogniu około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem.
Sery ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Ziemniaki wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i polanym 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyjmujemy ziemniaki, dodajemy starty ser gruyere, następnie dajemy pieczarki, brokuły i w brokuły wkładamy kawałki czosnku. Na koniec dajemy starty ser mozarella i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki zdejmujemy przykrywkę i pieczemy aż się zarumieni. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz