Prosta i jednocześnie smaczna zapiekanka z warzyw. Dania zapiekane w jednym garnku mają dużo zalet i szybko się je przygotowuje. Pokrojone na plasterki warzywa układamy warstwami, przekładając je jedynie pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Jest to danie, które może być samodzielnym posiłkiem dla wegetarian lub jako dodatek do dań z mięsa.
Składniki
2 bataty,
1 cukinia,
1 bakłażan,
Parę pomidorków koktajlowych,
Małe opakowanie sera feta,
15 dag sera mozarella do zapiekania,
Sól, pieprz,
Suszony tymianek,
Suszona papryczka chilli
Wykonanie
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i z odstawiamy na ½ godz.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry średniej wielkości ( około 4 cm). Bataty również myjemy i kroimy w plastry – trochę grubiej jak cukinię.
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i grillujemy plastry warzyw z dwóch stron. Gotowe przekładamy na talerz .
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy : bakłażan, pomidorki koktajlowe, ser feta pokrojony w koskę, bataty, suszona papryczka chilli i na koniec cukinię. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę zerem mozarella i zapiekamy jeszcze 15 minut aż ser się zrumieni.
Ależ apetyczna 🙂 Koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂
Witam, koniecznie wypróbuj, zapiekanka jest rewelacyjna. Daj znać jak Ci smakowała 🙂
świetna zapiekanka 🙂
Mniami.
Czym i jak przykryć?
Folią aluminiową można przykryć