To przyszedł czas na figi. Można je podawać na słodko, ciepło, zimno czy wytrawnie. Ja je lubię w każdej postaci i jak tylko pojawiają się w sklepie nabywam w dużych ilościach i przygotowuję różne pyszności z nich.
Dzisiaj mam coś wyjątkowego i pysznego. Zapieczone wcześniej figi z miodem i balsamico łączymy z serkiem kozim i pistacjami.
Coś wyjątkowo kolorowego i pysznego.
Moi goście nie szczędzili pochwał daniu. Do tego podałam dobre czerwone wino z Lidla Shiraz i była pyszna kolacja.
Składniki
4-6 fig
Serek kozi miękki,
Garść pistacji,
Miód,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Sos balsamico,
Gałązka świeżego tymianku
Wykonanie
Figi myjemy, suszymy i przekrawamy na dwie części.
Układamy figi w naczyniu do pieczenia, skrapiamy miodem i sosem balsamico. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut.
Pistacje wyjmujemy ze skorupek i tłuczemy na mniejsze kawałki.
Po upieczeniu wyjmujemy figi z piekarnika, układamy na talerzu i na każdą figę dajemy po łyżce rozdrobnionego serka koziego, posypujemy pistacjami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku.
Na koniec skrapiamy oliwą.
Podajemy ciepłe, np. z grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz