Czy gofry są dobre tylko w wersji wakacyjnej, na słodko, z bitą śmietaną, dżemem, owocami czy cukrem pudrem ? Jeśli zrobicie te z parmezanem to przekonacie się, że wytrawne gofry są równie dobre. Takie wytrawne, z aromatem parmezanu i podane z prostą sałatką z brokuła są pyszne i mogą być fajną przekąską na imprezę sylwestrową, karnawałową. Można je zrobić wcześniej a potem podgrzać ale zapewniam, że zimne są równie dobre i chrupiące. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk, średniej wielkości gofrów.
Ciasto na gofry:
Składniki
1szklanka mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
1 jajko,
½ szklanki mleka,
1/3 szklanki wody gazowanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Łyżeczka soli,
3 łyżki startego sera parmezanu,
sałatka z brokuła
1 brokuł,
4 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego,
2 łyżki majonezu,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.
Do miski dajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko, wodę, oliwę, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser parmezan i mieszamy całość.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana. Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem około 3 minut a następnie odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Zimny dzielimy na małe kawałki i przekładamy do miski. W innej misce mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy do brokuła, doprawiamy solą i pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz