Świątecznych wypieków już czas. Taki warkocz drożdżowy z pastą cynamonową świetnie sprawdzi się na święta ale nie tylko. Podczas jego przygotowania w całym domu obłędnie pachnie cynamonem więc jest to najlepszy wypiek dla fanów tej przyprawy.
Składniki:
1 szklanka mleka,
15 g drożdży świeżych,
3/4 szklanki cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
Szczypta soli,
3 1/2 szklanki mąki pszennej,
Cynamonowa pasta:
80 g masła,
1 Szklanka cukru,
12 g cynamonu
Lukier cytrynowy
cukier puder,
sok z cytryny
Wykonanie
Zaczyn:
1/2 szklanki mleka ciepłego mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier, resztę letniego mleka i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotowujemy pastę cynamonową.
W naczyniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i jak zagotuje się, jeszcze około 1 minuty podsmażamy. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, dość cienki. Ciasto smarujemy wystudzoną pastą cynamonową. Zawijamy w rulon. Rulon nacinamy wzdłuż i obracamy dwa powstałe wałki, pastą na wierzchu , formując warkocz.
Zakręcamy w koło i łączymy ciasto.
Przekładamy do formy na tort, wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy warkocz roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 180 stopni około 25-30 minut.
Przygotowujemy lukier cytrynowy. Mieszamy 3 łyżki cukru pudru z sokiem z cytryny.
Gotowy warkocz polewamy lukrem.
Jak pięknie, świątecznie… I jak pachnie przez ekran!
To prawda, zapach niezwykły !