Wafle z kremem waniliowym to najlepsze wspomnienia moje i moich dzieci wyniesione z mojego domu rodzinnego. Moja mama robiła je najlepsze, z kremem karmelowym , czekoladowym i prezentowane dzisiaj z kremem waniliowym. Nie znam nikogo kto nie zjadłby przynajmniej 1 kawałka takie domowego wafla.
Dzisiejsza propozycja jest pyszna ale jednocześnie bardzo szybka do wykonania. Wystarczy kupić porcję wafli, następnie w garnku roztopić masło z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać mleko w puszcze zagęszczone- słodzone i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, wystudzić i posmarować wafle.
Jak więc widać nie wymaga to ani dużo pracy ani specjalnych umiejętności kulinarnych. O jednym należy pamiętać. Otóż gotowy, przełożony kremem wafel, należy przełożyć czymś cięższym aby wszystkie składniki dobrze się połączyła a wafle nie zdeformowały.
Składniki
Opakowanie wafli (kwadratowe, okrągłe),
1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego,
1 cukier waniliowy,
Sok z 1 cytryny
250 g masła
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym. Jak masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Krem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu krem powinien być dość gęsty.
Następnie na każdy kawałek wafla smarujemy kremem ( ja dawałam około 2-3 łyżek na porcję ).
Jak cała porcja wafla będzie gotowa, to wtedy zawijamy całość w folię i dajemy na wierzch coś cięższego ( np. książkę) aby wafle połączyły się dobrze z kremem .
Witam, brzmi pyyysznie:) a czy to mleko zagęszczone ma być gotowane?
Witam, mleka nie gotujemy. Dodajemy go do roztopionego masła z cukrem waniliowym ale nie gotujemy masy tylko mieszamy. Pozdrawiam
Musimy spróbować zapowiadaja sie pysznie , do tej pory robilismy z mlekiem w proszku i kakao 🙂
Koniecznie trzeba spróbować bo krem jest pyszny i szybki do zrobienia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wafle wyszły pyszne! 🙂 Polecam
Cieszę się, że wafle smakowały 🙂 Tak, jest to dobry przepis. Pozdrawiam !!
kupiłam zamiast słodzonego zagęszczonego mleka ,nie słodzone ,krem robiłam jak w przepisie, nie zgęstniał w ogóle 🙁 zgęściłam budyniem
do tego kremu musi być słodzone mleko bo ono jest gęściejsze i dobrze się zastyga. Następnym razem proponuję kupić słodzone mleko. Pozdrawiam !