Listopad to miesiąc gęsiny. Tak już się utarło, że w listopadzie gęsina jest szczególnie dobra i na stole pojawia się sporo dań z tego dobrego mięsa.
Ja też polubiłam gesinę. Na blogu jest parę przepisów z gęsiną i widzę, że są dość często odwiedzane . To dobrze, bo mięso gęsi jest bardzo dobre i zdrowe.
Ja, tak jak robiła moja mama, moczę je przed pieczeniem w wodzie z solą. Piekę dość długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest wilgotne, miękkie i delikatne. Ty razem zrobiłam je z jabłkami i dynią z aromatem majeranku. Wyszły pyszne a jabłka z dynią dały im delikatnej kwaśności .
Składniki:
2 uda z gęsi,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz,
3 łyżki sosu sojowego,
½ kg jabłek,
400 g dyni
Majeranek
Wykonanie:
Uda z gęsi myjemy i moczymy 2 godziny w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy i suszymy.
Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, doprawiamy sosem sojowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę średniej wielkości, przekładamy do miski, dajemy łyżkę suszonego majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty a jabłek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.
Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut. Gęś tak przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.
Podajemy z pęczakiem jęczmiennym z dynią i surówką z czerwonej kapusty lub z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi, jak tym razem u mnie było.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz