Sałatka z tuńczyka to lubiana przystawka na różne okazje i imprezy.
Dzisiaj mam propozycję na sałatkę z tuńczyka w trochę innej wersji. Tort sałatkowy z tuńczyka. Jest prosty i szybki do zrobienia a wygląda znakomicie. Można go przygotować dzień wcześniej zostawić w lodówce i przed podaniem dopiero polać sosem i ozdobić ulubionymi dodatkami.
Robi się go w formie na tort – małej, średnica 15 cm. Jeśli chcemy zrobić dzień wcześniej, to trzeba taki tort dać na talerz bo wycieka woda z sałatki.
Na sylwestrową imprezę będzie pyszną i pięknie wyglądającą przystawką
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( duże kawałki),
1 mała puszka kukurydzy,
3 ogórki korniszony,
3 jajka gotowane na twardo,
1 mała czerwona cebula,
2 łyżki majonezu,
Łyżeczka musztardy,
5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
sok z ½ cytryny
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy. Tuńczyka odcedzamy z wody, podobnie kukurydzę . Ścieramy na tarce, na grubych otworach ogórki korniszony i wystudzone jajka. Cebulę kroimy na drobną kostkę.
Przygotowujemy sos. W misce mieszamy musztardę, majonez, jogurt . Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno małej formy do tortu dajemy folię spożywczą. Następnie układamy warstwami tuńczyka, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Drugie dajemy starte jaja, doprawmy solą i pieprzem, potem kukurydza ( znowu sól, pieprz), ogórki i na koniec cebula. Całość polewamy sosem.
Wiadomo kiedy będzie testowane 🙂
W Sylwestra 🙂