Czerwiec u mnie to miesiąc, w którym piekę najwięcej tortów. Moje Dzieci są czerwcowe, moja Siostrzenica Ola również.
Już tradycją stało się pieczenie tortów biszkoptowych z kremem śmietanowym i owocami – najczęściej z truskawkami bo są w tym czasie najlepsze.
W tym roku przygotowałyśmy z Siostrą wspólny tort urodzinowy dla mojej Ani i Oli. Skoro byłyśmy w Przemyślu, to wykorzystałyśmy do tortu nasze czereśnie z domowego drzewa, czerwone porzeczki z krzaka. Ten tort był wyjątkowy 🙂
Wszystkie nasze wspólne wspomnienia i chwile spędzone w domu rodzinnym w Przemyślu znalazły się w tym torcie. Czereśnie, ogród, urodziny Ani i Oli, piękna pogoda…..
Tort był z kremem kokosowym, z dużą ilością owoców – przepyszny. Ważne jest to aby biszkopt był dobrze polany ponczem bo wtedy nie będzie suchy.
Lato to czas wyjątkowy więc na urodziny i imieniny wykorzystujcie sezonowe owoce jako dodatek a kremy mogą być różne – na bazie budyniu, bitej śmietany, serka mascarpone… co kto lubi.
Ten królewski, urodzinowy tort pełen owoców natury dedykuję także Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji ich 3 urodzin. Życzę Wam mnóstwa pomysłów na kolejne edycje warsztatów i duuużo słodkiego życia 🙂 a wszystkich zachęcam do zajrzenia także na stronę ich kucharza Marco Ghia
Składniki na biszkopt:
6 średnich jajek,
18 dag cukru,
18 dag mąki,
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
szklanka śmietanki 30%
7 łyżek wiórków kokosowych,
300 ml śmietanki 30%,
250 ml serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy,
Wiórki kokosowe – do posypania,
Owoce sezonowe
Wykonanie:
Przygotowujemy biszkopt.
W dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tort. Pieczemy około 40- 45 minut. Upieczone studzimy.
Teraz czas na krem.
Szklankę śmietanki zagotowujemy z wiórkami kokosowymi i studzimy.
Kolejną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek mascarpone, ubijamy/mieszamy mikserem na małych obrotach. Jak będzie puszysty krem dodajemy wystudzone wiórki kokosowe zagotowane ze śmietanką – ponownie ubijamy/mieszamy na małych obrotach aż wszystkie składniki się połączą.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części, układamy spód na paterze, polewamy każdy kawałek ponczem ( woda przegotowana z cukrem i sokiem z cytryny) i układamy: na spód dajemy połowę kremu śmietanowo-kokosowego, na to dajemy kawałki truskawek, przekładamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch dajemy pozostały krem śmietanowo-kokosowy i posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi. Na koniec dodajemy owoce – takie jakie lubimy i są w sezonie.
Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Wygląda przepysznie! Ale mi narobiłaś smaku! 🙂
🙂 to trzeba zrobić bo jest pyszny !! Pozdrawiam !!
Wygląda przepysznie! Ale mi Pani smaka narobiła 🙂
😉 to trzeba zrobić taki tort ….dziękuję i pozdrawiam !!
Nigdy wcześniej nie piekłam tortów….upiekłam ten tylko z borówkami na urodziny moich dzieci….wyszedł przepyszny ☺…. jaka byłam dumna z siebie .
🙂 gratuluję debiutu !! Pozdrawiam 🙂