Na straganach i w sklepie pojawił się już rabarbar więc możemy przystąpić do przygotowywania pysznych deserów i ciast. Ja już zaczęłam sezon rabarbarowy na dobre bo upiekłam drożdżówki z rabarbarem i pyszny torcik z kremem budyniowym, z dodatkiem musu z rabarbaru.
Jeśli macie trochę czasu to zachęcam do przygotowania takiego ciasta bo jest rewelacyjne. Puszysty biszkopt – przypomnę, że jest to wersja mojej mamy sprawdzona i zawsze się udaje. Do tego robi się puszysty krem budyniowy z dodatkiem sera mascarpone. A najważniejszy jest mus z rabarbaru – lekko kwaśny, ale jak pasujący do biszkoptu i słodkiego kremu.
Składniki na ciasto:
6 jajek,
18 dag cukru,
18 dag mąki,
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka,
3 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
6 łyżek cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Małe opakowanie sera mascarpone,
Mus:
¾ kg rabarbaru,
4 łyżki cukru,
1 duży cukier waniliowy
Wykonanie
Ciasto:
W dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40- 45 minut.
W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Dobrze wystudzony krem ucieramy z serem mascarpone i delikatnie mieszamy wszystko – dajemy na chwilę do lodówki.
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dosypujemy cukier i cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania mieszamy dość często aby rabarbar nie przykleił się do dna garnka. Gotujemy około 15-20 minut, aż powstanie z rabarbaru mus. Studzimy.
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, studzimy, wyjmujemy z formy.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części, układamy spód na paterze, polewamy każdy kawałek ponczem ( woda przegotowana z cukrem i sokiem z cytryny) i układamy: na spód dajemy krem budyniowy ( trochę zostawiamy na posmarowanie na wierzchu), na to dajemy mus z rabarbaru, przekładamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch dajemy resztę kremu i posypujemy obficie stratą gorzką czekoladą. Tort dajemy do lodówki i chłodzimy 2-3 godziny – jeśli domownicy na to pozwolą – u mnie nie wytrzymali długo.
wygląda smakowicie:)
Taki też był 🙂 dziękuje
Pyszności, które jak widzę zniknęły zanim człowiek przepis zdążył przeczytać i o kawałek poprosić 😀