Pyszne i szybkie do zrobienia mini tarty z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego i boczku. Jest to fajny pomysł na imprezę, spotkanie towarzyskie lub do pracy.
Takie mini tary można nadziewać różnymi dodatkami, ja dałam sos pomidorowy i boczek ale można zrobić np. kurczakiem, salami lub wegetariańskie z warzywami – to moje ulubione.
Upieczone wcześniej, następnie podgrzane w piekarniku są dobrym daniem na ciepło.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
Pomidory w puszcze – krojone
1 papryka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
5-6 plasterków boczku,
Starty ser mozarella,
Oregano, tymianek
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).
Przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę pokrojony w kostkę i dusimy około 4 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce, sól, pieprz, oregano i tymianek i dusimy około 3 minut. Gotowe odstawiamy na chwilę aby ostygło.
Ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicy podsypanej mąką.
Foremki na tartoletki smarujemy olejem/ masłem i wykładamy na nie ciasto, tak aby pokryło całą foremkę. Na ciasto dajemy wystudzony sos pomidorowy, na to dajemy kawałki boczku. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie posypujemy tartoletki serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-7 minut aby ser się zarumienił.
Pycha! Uwielbiam takie ekspresowe wypieki z ciasta francuskiego 😉
Wyglądają smacznie. 🙂