Tarta ze szparagami, pomidorami i serem kozim


Tarta wytrawna to jedno z moich ulubionych dań. Można komponować różne dodatki do niej i zawsze jest to niespodzianka jak będzie smakować.

Dzisiaj bardzo letnia i aromatyczna tarta, z dodatkiem zielonych szparagów, pomidorów i sera koziego. Niby są tylko trzy składniki ale smak jest niezwykły. Ja lubię takie tarty jeszcze ciepłe kiedy krem rozpływa się w ustach a ciasto jest lekko chrupiące.

Zachęcam do zrobienia bo sezon na szparagi powoli dobiega końca.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 jajka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej wody

Farsz:

Szparagi zielone – parę sztuk,

200 ml gęstego jogurtu naturalnego,

2 jajka,

100 g serka koziego,

2 pomidory

Sól, pieprz,

3 ząbki czosnku,

Trochę masła do posmarowania,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

tymianek

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Pomidory myjemy i kroimy na plastry.

Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy ser kozi, mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, szparagi, pomidory i na koniec posypujemy tymiankiem.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Natalia
    17 października
    Odpowiedz

    Świetny, prosty przepis. Tarta jest bardzo efektowna. Zamiast szparagów dodaję cukinię i zawsze wychodzi. Uwaga – przepis mocno czosnkowy. Osobiście redukuje liczbę ząbków do 2.

  2. Brenia
    19 października
    Odpowiedz

    🙂 To prawda, można dać cukinię i będzie dobra a ilość czosnku jest uzależniona od smaku 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.