Czerwiec to miesiąc urodzin moich (dorosłych już) dzieci, co zawsze procentuje jakimś nowym pomysłem na słodki deser. Jak byli mali zawsze piekłam im tort biszkoptowy z kremem i truskawkami, które o tej porze są najlepsze. Teraz jednak często wybieramy nieco prostsze lub szybsze przepisy. I ten przepis na tartę z truskawkami, rabarbarem i kruszonką taki właśnie jest, a także pachnie latem, słońcem i zbliżającymi się wakacjami. zachęcam was do jego przygotowania z okazji lub bez okazji 🙂
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
100 g zimnego masła,
1 jako,
1 płaska łyżka cukru pudru,
Szczypta soli,
Owoce:
5-6 gałązek rabarbaru,
Parę truskawek,
Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
7 łyżek mąki
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Masło musi być zimne, kroimy na małe kawałki.
Składniki wraz z masłem dajemy do miksera i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą dość długo aż zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.
Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki, dajemy do miski. Dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego. Truskawki myjemy i kroimy w kawałki.
Ciasto wyjmujemy, smarujemy masłem formę na tartę. Ciasto wałkujemy i układamy w formie na tartę aby pokryło całą formę.
Na gotowe ciasto dajemy rabarbar, truskawki i na koniec kruszonkę.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Najlepsze jeszcze ciepłe z lodami.
Przepis na tartę z truskawkami, rabarbarem i kruszonką brzmi wyśmienicie. To świetny pomysł na słodki deser, który przypomina o letnich wakacjach i urodzinach. Z pewnością wszyscy miłośnicy ciast owocowych będą zachwyceni smakiem tego ciekawego połączenia. 🙂
Dziekuję i rzeczywiście wszyscy byli zachwyceni 🙂