Tarta z mąki żytniej z pomidorkami, czosnkiem i oscypkiem

Właściwie to miałam problem czy nazwać to bardziej tartą, czy może pizzą. Niemniej jednak, jakby tego nie nazwać,  jest to pyszna i zdrowsza wersja w wydaniu z pomidorami i oscypkiem.

Często słyszę, że gotowanie i pieczenie zajmuje wiele czasu, co zniechęca do przygotowywania jedzenia w domu. Wszystko jest oczywiście kwestią wprawy, ale ja z racji wielu zajęć też nie mam wiele czasu. Zapewniam więc, że taką tartę możemy przygotować nawet po południu po przyjściu z pracy i będziemy mieć pyszną kolację.

DSC_0425

Składniki na ciasto na okrągłą formę:

1 ½  szklanki mąki żytniej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dkg drożdży

szklanka  ciepłej wody,

2 łyżki oliwy,

Ser oscypek- około 20 dag

Świeże listki Bazyli,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do  naczynia wsypujemy  mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5 min – ciasto musi być lekko rzadkie.

Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto było  elastyczne i wyrabiamy 5-8 minut.   Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką.

Ciasto wykładamy na blachę, dajemy pokrojone na pół pomidorki, plasterki czosnku, listki bazylii. Na końcu ścieramy na grubych oczkach oscypek i posypujemy całość tarty.  Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut.

DSC_0419

DSC_0400

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      19 marca
      Odpowiedz

      Tak, dodanie oscypka było dobrym pomysłem. Smakowało wybornie :)Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.