Na początek wiosny mam dla Was tartę z kremem pistacjowym. Jest przepyszna i bardzo kolorowa, tak aby wiosna zawitała już na dobre u nas.
Składniki
Przepis na ciasto ( forma średnica 25 cm):
1 szklanka mąki pszennej,
2 żółtka,
100 g masła, 1-2 łyżki mleka,
1 łyżka cukru pudru,
Konfitura z czarnej porzeczki lub malin
Krem pistacjowy:
100 ml śmietanki kremówki 30%
200 g mascarpone
50g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej (gotowej lub można zrobić samemu)
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Dodajemy łyżkę mleka ( zimnego) i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, wysmarowaną wcześniej masłem. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Studzimy ciasto.
Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy mascarpone i pastę pistacjową, chwilę ubijamy, aż krem będzie sztywny. Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z czarnej porzeczki, na to wykładamy krem i dajemy do lodówki na około 3 godziny. Dekorujemy malinami, pistacjami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jeżeli nie macie gotowej pasty pistacjowej możecie przygotować ją samodzielnie: w blenderze umieszczamy pistacje, odrobinę oliwy i 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz