Tarta z kremem pistacjowym

Na początek wiosny mam dla Was tartę z kremem pistacjowym.  Jest przepyszna i bardzo kolorowa, tak aby wiosna zawitała już na dobre u nas.

Składniki

Przepis na ciasto (  forma średnica 25 cm): 

1 szklanka mąki pszennej, 

2 żółtka,

100 g  masła, 1-2 łyżki mleka,

1 łyżka cukru pudru,

Konfitura z czarnej porzeczki lub malin

Krem pistacjowy:

100 ml śmietanki kremówki 30%

200 g mascarpone

50g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej (gotowej lub można zrobić samemu)

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Dodajemy łyżkę mleka ( zimnego) i zagniatamy ciasto.  Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, wysmarowaną wcześniej masłem. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Studzimy ciasto.

Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy mascarpone i pastę pistacjową,  chwilę ubijamy, aż krem będzie sztywny.  Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z czarnej porzeczki, na to wykładamy krem i dajemy do lodówki na około 3 godziny. Dekorujemy malinami, pistacjami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jeżeli nie macie gotowej pasty pistacjowej możecie przygotować ją samodzielnie: w blenderze umieszczamy pistacje, odrobinę oliwy i 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.