Składniki
Przepis na ciasto ( forma 35 cm średnicy):
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej,
100g masła,
2 łyżki zimnego mleka,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
Krem kokosowy
ser mascarpone – 500 g,
150 ml śmietanki 36 %,
7-8 łyżek wiórków kokosowych,
4 łyżki cukru pudru,
Truskawki
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy pół godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.
Przygotowujemy krem
Śmietankę zagotowujemy z wiórkami kokosowymi i studzimy.
Ser mascarpone ubijamy na wolnych obrotach ze śmietanką z wiórkami i z cukrem pudrem.
Na wystudzone ciasto dajemy na spód plasterki truskawek. Następnie na to dajemy krem kokosowy i na wierzch ponownie truskawki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz