Przepis na tę jesienną tartę z kremem czekoladowym i orzechami wymyśliłyśmy wspólnie z córką. Ciemnie i mgliste dni zmusiły nas do poszukania czegoś na polepszenie humoru i zlikwidowanie jesiennej chandry. Najlepsza na tę okoliczność okazała się czekolada i orzechy. Tarta wyszła pyszna i umiliła nam niedzielne, pochmurne popołudnie. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na ciasto:
2 żółtka
Szczypta soli,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,
pół szklanki cukru
Krem czekoladowy:
1 serek mascarpone duży,
pół szklanki cukru pudru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
250 gorzkiej czekolady,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki masła,
2 garście obranych orzechów włoskich,
Garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Do miski dajemy serek i ucieramy; do utartego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem czekoladowy, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.
Po wyjęciu czekamy aż się tarta ostudzi.
niczym tarta nutellowa. 😉
wyglada oszałamiajaco:)
Ależ czekoladowe… Wygląda przepysznie.
Widze, ze u Ciebie tez tarta! 🙂
Pysznie sie zapowiada! 😀
Wyglada super ! 🙂 warte wiecej niz cena złota. Sprzedaż pewnie takch cudeniek ich autora by sprawiła w zachwyt 🙂
Idealny rozjaśniacz ciemnych, zimowych dni 🙂
oj zdecydowanie 🙂