Tarta z kolorowymi cukiniami i świeżymi ziołami

 Sezon na cukinię i inne świeże warzywa mamy w pełni więc proponuje tartę w aromatycznym sosie śmietanowo -jajecznym z dodatkiem świeżych ziół i kolorowych cukinii. Tarta jest dobra na ciepło ale tez na zimno. Mamy sezon na wyjazdy na urlop i taka tarta może być idealna do zabrania na drogę jako śniadanie czy lunch. 

Przepis  ( forma na tartę 35 cm  średnica):

Przepis na ciasto:

1 ½  szklanki mąki pszennej,

100 g masła,

2 żółtka,

Szczypta soli,

trochę zimnej wody

Farsz:

1 mała cukinia żółta,

1 mała cukinia zielona,

1/2 papryczki chili,

300 ml  śmietany 12 %

1/2 szklanki startej mozarelli,

Plasterki czerwonej cebuli,

2 białka z ciasta,

1  jajko,

Ząbek czosnku

Świeże listki tymianku, bazylii, oregano

Sól, pieprz,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem.

Chilii kroimy w plasterki.

Do miski wlewamy śmietanę, jajka,  wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, chilli, mieszamy wszystko.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, mozarellę. Plastry cukinii zwijamy w rulon i układamy.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.