Sezon na cukinię i inne świeże warzywa mamy w pełni więc proponuje tartę w aromatycznym sosie śmietanowo -jajecznym z dodatkiem świeżych ziół i kolorowych cukinii. Tarta jest dobra na ciepło ale tez na zimno. Mamy sezon na wyjazdy na urlop i taka tarta może być idealna do zabrania na drogę jako śniadanie czy lunch.
Przepis ( forma na tartę 35 cm średnica):
Przepis na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej,
100 g masła,
2 żółtka,
Szczypta soli,
trochę zimnej wody
Farsz:
1 mała cukinia żółta,
1 mała cukinia zielona,
1/2 papryczki chili,
300 ml śmietany 12 %
1/2 szklanki startej mozarelli,
Plasterki czerwonej cebuli,
2 białka z ciasta,
1 jajko,
Ząbek czosnku
Świeże listki tymianku, bazylii, oregano
Sól, pieprz,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem.
Chilii kroimy w plasterki.
Do miski wlewamy śmietanę, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, chilli, mieszamy wszystko.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, mozarellę. Plastry cukinii zwijamy w rulon i układamy.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz