Tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem z pieczarek, brokuła i boczku. Doskonała, aromatyczna, idealna na ciepło jak też na zimno. Zrobiłam ją dla moich gości na urodziny i wszyscy byli zachwyceni.
Już wam pisałam, że jestem wielbicielką wytrawnych tart. Można je robić z różnymi, ulubionymi dodatkami i zawsze się sprawdza na przyjęciach, imprezach z kieliszkiem wina.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 ½ szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
200 g pieczarek,
1 mały brokuł,
1 duża czerwona cebula,
1 łyżeczka masła,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietany 18 %,
2 jajka,
Parę plastrów gotowanego boczku
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Brokuł myjemy i gotujemy 3 minuty, od momentu jak będzie wrzeć woda. Odcedzamy i studzimy.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy pieczarki, koszyczki brokuła, cebulę, doprawiamy solą, pieprzem.
W innej misce lekko ubijamy śmietanę z jajkami, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Następnie wylewamy równomiernie na tartę. Na koniec dajemy plastry boczku.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz