Już wielokrotnie Wam pisałam, że tarty to nasze ulubione wypieki. Lubimy je zarówno w wersji na słodko jak też wytrawne.
Tym razem mam dla Was tartę na kruchym spodzie, z serkiem mascarpone, śliwkami i morelami. Jest to pomysł mojej córki a moje wykonanie. Kiedyś zrobiłam podobną tartę z truskawkami. Tak bardzo posmakowała moim dzieciom, że teraz chcą aby robić takie tarty z różnymi owocami.
Ta jest mało słodka, krucha, śliwki dodają jej kwasowości a serek mascarpone z dodatkiem cukru waniliowego pysznego kremowego smaku.
Koniecznie zróbcie teraz, kiedy śliwki i morele są na straganach.
Przepis na ciasto:
3 żółtka,
Szczypta soli,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka,
3 łyżki cukru pudru
Śliwki, morele
Krem waniliowy
1 mała słodka śmietana – 12 %,
1 małe opakowanie serka mascarpone,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotowujemy krem.
Do miski dajemy śmietanę, ser mascarpone i ubijamy; następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy kawałki śliwek i moreli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.
tarta doskonała 🙂
Tak była pyszna i doskonała 🙂 Pozdrawiam 🙂
Śliwki, morele i mascarpone? Zapowiada się świetnie 🙂
Czy zamiast śmietany można dac jogurt naturalny
Tak, można dodać jogurt ale sugerowałabym typu greckiego – gęsty.