Tarta z porem i suszonymi borowikami

Tarta wytrawna to moje ulubione danie dla gości, do zabrania do pracy i  na różne inne okazje. Zaletą jej jest to, że farsz można zrobić z dowolnych, ulubionych składników.

Dzisiaj jest tarta, która była znakomita. Połączenie pora z borowikami, z delikatną nutą gałki to był strzał w dziesiątkę. Do tego kieliszek wina i była super kolacja z  moją przyjaciółką.

 

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

1 duży por,

50  g suszonych borowików,

200 ml  gęstego jogurtu greckiego,

2 jajka,

Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,

4 ząbki czosnku

Sera mozarella w kulce,

1 łyżka masła,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę  wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Borowiki płuczemy i chwilę moczymy w wodzie, następnie gotujemy pół godziny. Gotowe odcedzamy i kroimy na paski.

Por  myjemy, przekrawamy na dwie części i kroimy w drobne paski.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por, wyciskamy 2 ząbki  czosnku i dusimy  około 8 minut . Dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i chwilę dusimy. Studzimy.

Do miski wlewamy jogurt,  jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko.

Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciasto. Na ciasto dajemy wystudzony farsz z pora,  następnie polewamy  całość mieszanką jogurtowo-jajeczną  i na koniec wykładamy plasterki  sera mozarella.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Styczeń 20
    Odpowiedz

    Dziękuje i wzajemnie !

Pozostaw odpowiedź Brenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.