Dzień Matki to szczególny dzień bo mama to największa miłość, która jest z nami w radościach ale jest przede wszystkim wtedy kiedy jest nam smutno i źle. Docenia się to szczególnie gdy Jej już nie ma. Dla mnie Dzień Matki to konwalie, ich zapach. Już jako mała dziewczynka kupowałam dla mamy konwalie i potem tak już było co roku. Konwalie dla mnie to maj i moja mama.
Jeśli chcecie zrobić swojej mamie słodką przyjemność to tarta na pysznym, maślanym spodzie z kremem straciatella i truskawkami będzie idealna.
Kawałki czekolady rozpływają się i mieszają z kremem, truskawkami i maślanym ciastem. Pycha !
Składniki:
150 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
2 żółtka
40 g cukru pudru,
150 g zimnego masła,
1 łyżka zimnego mleka,
Krem:
250 ml śmietanki kremówki(36%)
200 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
1 opakowanie śmietan-fix
60 g ciemnej czekolady
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Dodajemy łyżkę mleka ( zimnego) i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, wysmarowaną wcześniej masłem. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Truskawki myjemy i kroimy ćwiartki.
Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy i ubijamy na pół sztywno, dodajemy śmietan-fix i ubijamy aż zrobi się sztywna. Dodajemy pokrojoną drobno czekoladę i mieszamy.
Gotowy krem nakładamy na ostudzone ciasto, dekorujemy truskawkami i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz