Szparagi zapiekane z oscypkiem i cukinią z sosem holenderskim

Zapewniam, że jest to smaczne  i niezwykłe połączenie składników i aromatów.  Ser oscypek ma swój własny, specyficzny smak i łączy się z różnymi produktami tworząc  pyszne dania.

Jeśli chodzi o szparagi to najbardziej lubię zielone i takie najczęściej kupuję w Gospodarstwie Majlertów. Sezon na  szparagi, w tym roku zaczął się  szybciej co zawdzięczamy lekkiej i krótkiej zimnie.

Takie, zapieczone szparagi, z serm mozarella i połączone plastrem grillowanej  cukinii będą smakować naszym znajomym więc zachęcam do przygotowania.

 DSC_0672 DSC_0677

Składniki

Szparagi – 1 porcja,

Cukinia mała

Ser oscypek- 3 małe sztuki,

1 łyżka oliwy,

Sól, Świeżo zmielony pieprz,

Sos holenderski

4 żółtka,

20 dag masła,

Sok z ½ cytryny,

Sól, pieprz

Wykonanie

Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. W naczyniu do gotowania szparagów ( lub innym dobrym do gotowania szparagów) gotujemy wodę. Jak woda zacznie wrzeć dajemy szparagi i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy szparagi i studzimy.

Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Następnie grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron.

Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła. Każdy  ser oscypek kroimy na cztery części.

Szparagi kroimy na dwie części ( chyba, że chcemy zrobić długie porcje), następnie robimy roladki. Na grillowanej  cukinii układamy  szparagi z serem oscypkiem i zwijamy w rulon. Tak postępujemy z każdym kawałkiem cukinii i szparagów. Wszystkie roladki układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, posypujemy małą porcją sera mozarella. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut (ser powinien być zarumieniony)t

Do takich szparagów przygotowujemy sos holenderski. Żółtka wybijamy do miski i ucieramy. Po chwili ucierania dodajemy sklarowane, gorące  masło  i dalej ucieramy na parze wodnej ( w garnku podgrzewamy wodę i ucieramy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i po 3 minutach zdejmujemy z kąpieli wodnej. Polewamy od razu szparagi.

DSC_0662-001 DSC_0675

Szparagi

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Bardzo lubię szparagi. Mała uwaga do oscypka, te małe serki sprzedawane jako oscypki niestety nie są nimi. Mają fajny smak, ale oscypek musi być duży 😉

  2. 6 maja
    Odpowiedz

    To fakt, choć generalnie ciężko dostać prawdziwe oscypki. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.