Zapewniam, że jest to smaczne i niezwykłe połączenie składników i aromatów. Ser oscypek ma swój własny, specyficzny smak i łączy się z różnymi produktami tworząc pyszne dania.
Jeśli chodzi o szparagi to najbardziej lubię zielone i takie najczęściej kupuję w Gospodarstwie Majlertów. Sezon na szparagi, w tym roku zaczął się szybciej co zawdzięczamy lekkiej i krótkiej zimnie.
Takie, zapieczone szparagi, z serm mozarella i połączone plastrem grillowanej cukinii będą smakować naszym znajomym więc zachęcam do przygotowania.
Składniki
Szparagi – 1 porcja,
Cukinia mała
Ser oscypek- 3 małe sztuki,
1 łyżka oliwy,
Sól, Świeżo zmielony pieprz,
Sos holenderski
4 żółtka,
20 dag masła,
Sok z ½ cytryny,
Sól, pieprz
Wykonanie
Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. W naczyniu do gotowania szparagów ( lub innym dobrym do gotowania szparagów) gotujemy wodę. Jak woda zacznie wrzeć dajemy szparagi i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy szparagi i studzimy.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Następnie grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron.
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła. Każdy ser oscypek kroimy na cztery części.
Szparagi kroimy na dwie części ( chyba, że chcemy zrobić długie porcje), następnie robimy roladki. Na grillowanej cukinii układamy szparagi z serem oscypkiem i zwijamy w rulon. Tak postępujemy z każdym kawałkiem cukinii i szparagów. Wszystkie roladki układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, posypujemy małą porcją sera mozarella. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut (ser powinien być zarumieniony)t
Do takich szparagów przygotowujemy sos holenderski. Żółtka wybijamy do miski i ucieramy. Po chwili ucierania dodajemy sklarowane, gorące masło i dalej ucieramy na parze wodnej ( w garnku podgrzewamy wodę i ucieramy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i po 3 minutach zdejmujemy z kąpieli wodnej. Polewamy od razu szparagi.
Bardzo lubię szparagi. Mała uwaga do oscypka, te małe serki sprzedawane jako oscypki niestety nie są nimi. Mają fajny smak, ale oscypek musi być duży 😉
To fakt, choć generalnie ciężko dostać prawdziwe oscypki. Pozdrawiam 🙂