Właściwie maj i czerwiec mogłyby dla mnie trwać na okrągło. Na przeróżne, przepyszne warzywa i owoce, które się wtedy pojawiają czekam cały rok, by później przez te kilka tygodni zajadać się nimi na okrągło. Tak też mam ze szparagami, które mogłabym przyrządzać na tysiąc sposobów. W weekend zainspirowana telewizją śniadaniową przygotowałam sobie szparagi w wersji z kaszą jaglaną. Jest to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację.
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały,
2 ząbki czosnku,
Ser parmezan,
Kasza jaglana
Wykonanie
Szparagi czyścimy delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Nie ma potrzeby ich obierać. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodając pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi, pokrojone w mniejsze kawałki, pomidorki oraz masło, smażymy pod przykryciem przewracając na rumiano ok. 10 minut. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, na średnim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Wyłożyć na talerz kaszę, warzywa i posypać parmezanem.
Coś pysznego, polecam.
takie proste propozycje zawsze są pyszne!
Tak, proste przepisy są pyszne i najlepsze !!