Szparagi pieczone z warzywami

Pozostając w klimacie szparagowym proponuję dzisiaj przygotować coś naprawdę pysznego i lekkiego czyli warzywa pieczone ze szparagami.  Może to być pyszny dodatek do mięs ale równie dobrze smakuje jako lekka ciepła kolacja ( tak było u nas). Aromat warzyw, ziół, octu balsamico, oliwy powoduje, że danie jest wyjątkowo pyszne. Uważam, że jest to idealny dodatek do niedzielonego obiadu.

Szparagi pieczone z warzywami

Składniki :

Cukinia,

Bakłażan,

2 młode cebule,

4 ząbki czosnku,

Pęczek szparagów,

1 papryka,

4 pieczarki

Oliwa,

4 łyżki octu balsamico,

Tymianek

Wykonanie

Cebule myjemy i  kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Cukinie, bakłażan, paprykę myjemy i kroimy na plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy, odkrawamy sztywne końcówki i myjemy. Do naczynia żaroodpornego dajemy cukinię, bakłażan, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, szparagi, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem,  octem balsamico i delikatnie mieszamy tak aby szparagi zostały na wierzchu.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy wszystko 20 minut ( bez przykrywania), delikatnie mieszając od czasu do czasu. Naprawdę coś pysznego

Szparagi pieczone z warzywami

Szparagi pieczone z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Kasia
    13 marca
    Odpowiedz

    Wyglada pysznie 🙂 bede dzis probowac

  2. Brenia
    14 marca
    Odpowiedz

    🙂 zachęcam bo jest pyszne !

  3. Martyna
    24 maja
    Odpowiedz

    czy bakłażana nie trzeba wcześniej solić żeby pozbyć się goryczy?

  4. Brenia
    9 czerwca
    Odpowiedz

    Generalnie trzeba solić ale w tym przypadku był małą częścią z innymi warzywami i nie soliłam. Jak je same przygotowuje to wtedy solę obowiązkowo. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.