Sezon grillowy powoli dobiega końca ale dopóki mamy jeszcze ciepłe dni zachęcam do przygotowania pysznych szaszłyków z delikatnego mięsa jakim są polędwiczki wieprzowe z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i aromatycznym sosem. Cukinie są już dostępne na każdym bazarku, pomidorki są teraz też najlepsze więc można próbować takich kolorowych i aromatycznych szaszłyków na obiad lub kolację. Do tego dobry jest sos z jogurtu naturalnego (typu greckiego) z czosnkiem, sokiem z cytryny i zielona sałata z sosem typu winegret.
Składniki
1-2 polędwiczki wieprzowe,
1 cukinia
20 dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
Łyżka tymianku,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Mięso myjemy, czyścimy z błon ( jeśli takie są), suszymy i kroimy na kwadraty średniej wielkości. Następnie doprawiamy każdy kawałek solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: oliwę, sos sojowy, tymianek, sok z cytryny; wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego sosu odlewamy 1/3 a resztą sosu zalewamy polędwiczki i przechowujemy około 1 godz. Cukinię myjemy i kroimy na małe kawałki; pomidorki myjemy. Jak mięso poleży już w marynacie to wtedy podsmażamy je krótko na patelni i odstawiamy do miski aby chwilkę ostygło.
Następnie przygotowujemy szaszłyki. Na patyczek nadziewamy mięso, cukinię pomidorek i tak na przemian. Gotowe szaszłyki układamy w płaskim naczyniu, posypujemy tymiankiem, polewamy pozostałym sosem i grillujemy w piekarniku ( lub na grillu) 7-10 minut. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatką.
Palce lizać 🙂