Letnie, kolorowe i bardzo aromatyczne szaszłyki, idealne na letnie grillowanie w ogrodzie, na tarasie, tam gdzie lubimy spędzać czas i podjadać dobre smakołyki.
W moim domu rodzinnym, gdzie był ogród i miejsce na spotkania z rodziną, znajomymi, jak przyjeżdżałam z wizytą w letnie dni, to tradycyjnie robiliśmy przyjęcie w ogrodzie. Na targu w Przemyślu robiliśmy zakupy warzyw, mięsa, kiełbaski i takie tam różne smaczki i pod wieczór grillowaliśmy. Z ogromnym sentymentem wspominam ten czas. Ja dodatkowo jeździłam po moją babcię, która lubiła z nami biesiadować i miała na szaszłyki swoją nazwę – szłyki. Jak ją odbierałam i mówię, że będziemy coś dobrego robić na kolację, to babcia od razu z pytaniem czy będą jej ulubione szłyki 😉
Szaszłyki to fajne danie bo można je komponować z różnych warzyw, mięs, ryby, boczku itp. Dzisiaj mam szaszłyki z ulubionej polędwiczki wieprzowej z dodatkiem małych pieczarek, papryki i cebulki szalotki. Wszystko marynowane w aromatycznej zaprawie.
Można je zrobić na normalnym grillu lub na patelni grillowej. Smacznego !
Składniki
1-2 polędwiczki wieprzowe,
300 g małych pieczarek,
1 papryka czerwona,
Cebulki szalotki,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki sosu Worcester,
1/3 łyżeczki chilli w proszku,
5 łyżek oliwy,
Parę listków rozmarynu,
Parę listków tymianku,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Mięso myjemy, czyścimy z błon ( jeśli takie są), suszymy i kroimy na kwadraty średniej wielkości. Następnie doprawiamy każdy kawałek solą i pieprzem.
W miseczce przygotowujemy sos: oliwę, sos sojowy, chilli, Worcester, tymianek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek; wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego sosu odlewamy 1/3 a resztą sosu zalewamy polędwiczki i przechowujemy około 1 godz.
Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki; małe pieczarki myjemy. Cebulkę obieramy i kroimy na pół.
Jak mięso poleży już w marynacie to wtedy podsmażamy je krótko na patelni i odstawiamy do miski aby chwilkę ostygło.
Następnie przygotowujemy szaszłyki. Na patyczek nadziewamy mięso, paprykę, cebulkę i pieczarkę i tak na przemian. Gotowe szaszłyki układamy w płaskim naczyniu, posypujemy rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy pozostałym sosem i grillujemy w piekarniku ( lub na grillu) 7-10 minut. Odwracamy od czasu do czasu. Podajemy z sosem jogurtowo- majonezowo, ketchupowym i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz