Świąteczne łazanki z kiszoną kapustą i grzybami

Dla wielbicieli dań z kiszoną kapustą i grzybami mam dzisiaj propozycję na wigilijny stół, jako zamiennik pracochłonnych np. krokietów czy pierogów z kapustą i grzybami.
Łazanki są proste do zrobienia bo kupujemy gotowy makaron a kapustę z grzybami możemy przygotować wcześniej ( 2-3 dni) i przechować w lodówce.W wigilię ugotować makaron, dodać kapustę i podsmażyć  na oleju/maśle. Doskonałe aromatyczne danie, oczywiście nie tylko na wigilijny stół.

Składniki

450 g kapusty kiszonej,

50 g suszonych podgrzybków,

1 duża cebula,

2 łyżki masła, Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Grzyby suszone płuczemy a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy 3-4 godziny.

Odcedzamy grzyby a następnie zalewamy wodą i gotujemy około 25 minut. Zostawiamy wodę z moczenia grzybów. Gotowe grzyby kroimy w paski.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą – można wypłukać i dopiero potem w drugiej wodzie gotować ale ja lubię jak kapusta jest kwaśna. Gotujemy kapustę około 15 minut a na koniec dolewamy trochę wody z grzybów i gotujemy jeszcze 15 minut. Odcedzamy kapustę i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło i trochę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę, dodajemy grzyby, trochę wody z grzybów i kapustę, smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Makaron łazanki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu –  al dente, odcedzamy i dajemy do kapusty z grzybami i  podsmażamy razem około 3 minuty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.