Prosta i szybka do zrobienia sałatka/surówka z marchewki z dodatkiem czosnku, majonezu, natki pietruszki. Jest doskonała do obiadu lub też jako samodzielna sałatka.
Bardzo podobną w smaku jadałam, jako samodzielną, na Cyprze, z tym, że marchewka była drobniej starta. Można tak też zrobić, zetrzeć na średniej tarce.
3 marchewki średniej wielkości,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
1 1/2 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki cukru,
Natka pietruszki
Wykonanie
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy sok z cytryny, wyciśnięty czosnek. W misce mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodajemy do marchewki, dodajemy cukier i mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy łyżkę pokrojonej natki pietruszki, mieszamy.
Podajemy obiadu, do mięsa lub po prostu jako samodzielną sałatkę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz