W tym roku mamy urodzaj grzybów a szczególnie borowików. Raz udało mi się nawet wybrać do mojego pobliskiego lasu i znalazłam parę grzybów ( podgrzybki i borowiki). Najczęściej kupuje na bazarku bo bardzo lubię dania z grzybami, szczególnie świeżymi. Sos grzybowy ze świeżych grzybów to rarytas. Jest dobry do kluseczek, z ziemniakami, mięsem, warzywami, czy z bagietką.
Dzisiaj mam dla was przepis na sos z borowików, przepyszny. Można też zrobić w podobny sposób z podgrzybkami lub mieszamy.
Składniki:
400g świeżych borowików
1 cebula,
Ząbek czosnku
Szklanka śmietany 18%,
Szklanka bulionu lub wody
Sól, pieprz,
Natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby czyścimy, delikatnie płuczemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle około 3 minut. Do cebuli dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku i pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut.
Następnie dodajemy szklankę bulionu/ wody i dusimy na małym ogniu około 7 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, pokrojona natkę, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz