Sos grzybowy ze świeżych borowików

 

W tym roku mamy urodzaj grzybów a  szczególnie borowików. Raz udało mi się nawet wybrać do mojego pobliskiego lasu i znalazłam parę grzybów ( podgrzybki i borowiki). Najczęściej kupuje na bazarku bo bardzo lubię dania z grzybami, szczególnie świeżymi. Sos grzybowy ze świeżych grzybów to rarytas. Jest dobry do kluseczek, z ziemniakami, mięsem, warzywami, czy z bagietką.

Dzisiaj mam dla was przepis na sos z borowików, przepyszny. Można też zrobić w podobny sposób z podgrzybkami lub mieszamy.

Składniki:

400g świeżych borowików

1 cebula,

Ząbek czosnku

Szklanka śmietany 18%,

Szklanka bulionu lub wody

Sól, pieprz,

Natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby czyścimy, delikatnie płuczemy, suszymy  i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle około 3 minut. Do cebuli dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku i pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut.
Następnie dodajemy  szklankę bulionu/ wody i dusimy  na małym ogniu około  7  minut.  Na koniec dodajemy śmietanę, pokrojona natkę, mieszamy i zagotowujemy.

Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.