Ten przepis wstawiam na specjalne życzenie mojej siostry Joli.
Kiedyś, w niedzielę nie upiekłam ciasta i nie było deseru do kawy więc wszyscy snuli się po domu szukając czegoś słodkiego. Mój Syn nawet już coś zaczął przygotowywać ale nie miał specjalnie pomysłu więc wszyscy orzekli, że mam wkroczyć do kuchni i coś zrobić.
Pomyślałam o szybkim deserze i tu pomysł na owoce pod kruszonką. W domu były śliwki, brzoskwinie i jabłka. Powstał szybki i pyszny deser.
Siostra, która przyszła na chwilę z wizytą, dostała na smaczek porcję kruszonki i od razu orzekła, że jest to najlepszy deser na jesienne, chłodne dni. Ciepłe owoce pod kruszonką z płatkami migdałów to coś wyjątkowo pysznego. Od razy poprosiła o wstawienie na bloga bo będzie piec jesienią i zimą.
Składniki:
½ kg śliwek węgierek,
5 brzoskwiń,
Płatki migdałów
Kruszonka:
90 g masła
130 g mąki
90 g cukru
szczypta soli
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Śliwki drylujemy z pestek, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i wykładamy owocami .
Przygotowujemy kruszonkę: na płaski talerz dajemy masło, mąkę, cukier i sól. Kroimy wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Tak przygotowaną kruszonką pokrywamy owoce, posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie dobrze zarumieniona to pieczemy jeszcze około 5 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz