Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć śledzi. Jestem ich wielką wielbicielką. Kupuje płaty śledziowe, przechowuję je w oleju w lodówce i robię w różnych wersjach ( z cebulką, sosem majonezowo-śmietanowym, sosem tatarskim itd.) Dziś mam dla was przepis na szybkie śledzie, pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie czerwoną cebulę w aromatycznej marynacie tu przepis https://kuchniabreni.pl/marynowana-czerwona-cebula/
Wcześniej zróbcie bazę śledziową. Śledzie wcześniej namoczcie w ziemnej wodzie a następnie dajcie do słoika z olejem rzepakowym, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Taka baza śledziowa może stać w lodówce tydzień i dzień przed podaniem dać do odrębnego słoiczka śledzie z cebulą marynowaną, zalać ponownie olejem rzepakowym lub lnianym i gotowe.
Składniki
3-4 śledzie,
Marynowana czerwona cebula,
Olej rzepakowy,
Wykonanie:
Śledzie z bazy śledziowej dajemy do słoika, na przemiennie z marynowaną czerwoną cebulą. Zalewamy olejem rzepakowym ( tak jest u mnie) lub lnianym.
Gotowe podajemy z chlebem domowej produkcji.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz