Śledzie świąteczne z aromatyczną marynowaną, czerwoną cebulą

 

Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć śledzi. Jestem ich wielką wielbicielką. Kupuje płaty śledziowe, przechowuję je w oleju w lodówce i robię w różnych wersjach ( z cebulką, sosem majonezowo-śmietanowym, sosem tatarskim itd.) Dziś mam dla was przepis na szybkie śledzie, pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie czerwoną cebulę w aromatycznej marynacie tu przepis https://kuchniabreni.pl/marynowana-czerwona-cebula/

 

Wcześniej zróbcie bazę śledziową. Śledzie wcześniej namoczcie w ziemnej wodzie a następnie dajcie do słoika z olejem rzepakowym, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Taka baza śledziowa może stać w lodówce tydzień i dzień przed podaniem dać do odrębnego słoiczka śledzie z cebulą marynowaną, zalać ponownie olejem rzepakowym lub lnianym i gotowe.  

Składniki

3-4 śledzie,

Marynowana czerwona cebula,

Olej rzepakowy,

Wykonanie:

Śledzie z bazy śledziowej dajemy do słoika, na przemiennie z marynowaną czerwoną cebulą. Zalewamy olejem rzepakowym ( tak jest u mnie) lub lnianym.

Gotowe podajemy z  chlebem domowej produkcji.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.