Sernik z żurawiną

Nieustająco zbliżamy się do świątecznego czasu, który wielu z nas spędza w rodzinnym gronie najbliższych. Na świąteczny deser proponuję przygotować pyszny, prosty sernik z żurawiną – lekko kwaśny od żurawiny i słodki dzięki polewie z białej czekolady. Idealny na zimowy deser.

Składniki:

Spód:

150 g gotowych  biszkoptów,

10 dag masła

 2 łyżki przyprawy piernikowej

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

4 jajka,

150 g  cukru,

250 ml śmietanki 30 %,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 cukier waniliowy,

2 garści żurawiny,

lukier

Wykonanie:

Biszkopty rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło i przyprawę piernikową, mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na blachę ( 28/23 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy do lodówki.

Do miski dajemy ser zmielony, cukier, cukier waniliowy, śmietankę  i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Wymyte i wysuszone żurawiny dajemy na wierzch sernika.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyłączamy piekarnik i studzimy około 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy i studzimy, najlepiej w lodówce całą noc. Wystudzony polewamy lukrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.