Ten sernik jest dla wszystkich, którzy uważają, że pieczenie sernika to jakaś skomplikowana czynność. Ten sernik jest łatwy do przygotowania a przestrzegając pewnych, prostych zasad, z pewnością wyjdzie dobry.
Ważne jest to aby wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Następnie ważne jest też to aby długo nie miksować składników na sernik i przestrzegać kolejności mieszania poszczególnych składników. Jeszcze jedną ważną sprawą jest studzenie sernika po upieczeniu Otóż jak już sernik będzie upieczony, wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy od razu drzwiczek i nie wyjmujemy sernika. Postępujemy zgodnie z przepisem poniżej.
Ten sernik ma fajną waniliową nutę, jest wilgotny i nie za bardzo słodki – taki lubimy. Z dodatkiem bitej śmietany i owoców jest po prostu przepyszny. Koniecznie zróbcie.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego,
1 opakowanie serka waniliowego – 200g
6 jajek,
Szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
½ kostki masła
3 łyżki cukru,
Bita śmietana
1 mała śmietanka 150 ml,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
Maliny, borówka amerykańska – mogą być mrożone,
Czekolada do starcia
Wykonanie
Spód sernika. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód do sernika. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier poza obręcz. To zabezpieczy wylewanie się sera z formy. Płatki owsiane, masło, cukier, dajemy do malaksera i mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy.
Masa serowa. Do miski dajemy ser zmielony, serek waniliowy, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½ godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy w lodówce, przynajmniej 1 godz..
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietanfixem, smarujemy sernik. Na śmietanę dajemy owoce, ścieramy czekoladę i ponownie przechowujemy sernik najmniej 1 godzinę w lodówce .
Jak ja uwielbiam serniki – a Twój wygląda taaak bardzo pysznie 🙂
Dziękuję 🙂 My też uwielbiamy serniki – to widać na blogu 🙂