Sernik na zimno truskawkowo-waniliowy

Mamy lato, upały więc deser na zimno jest idealny na taką porę. Można go zrobić z  gotowego twarogu z wiaderka lub tak jak u mnie, z ricotty i mascarpone. Zrobiłam go z musem z truskawek i z gotowego serka waniliowego bo szybkie desery w lato są najlepsze.

Wyszedł kolorowy, zimny i bardzo pyszny.

Masa serowa:

250g  serka ricotta

250g serka mascarpone

Szklanka cukru,

400 g gotowego serka waniliowego,

6 łyżek żelatyny spożywczej,

Szklanka mleka,

ok 1/2kg truskawek bez szypułek

Wykonanie:

Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą.  Parę truskawek myjemy, wycieramy i kroimy w plastry, które układamy po bokach tortownicy.

Żelatynę  rozpuszczamy dokładnie we wrzącym  mleku, mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.  

3/4 porcji truskawek miksujemy na mus z cukrem.

Ricottę i  mascarpone miksujemy na gładką masę. Dodajemy  truskawki  i wszystko miksujemy na gładką masę na niskich obrotach.

Na koniec dodajemy połowę wystudzonej żelatyny  i wszystko delikatnie   ale szybko mieszamy.

Tak przygotowaną masę wylewamy do  tortownicy, uważając na truskawki. Dajemy do lodówki na pół godz.

Serek waniliowy mieszamy dokładnie z pozostałą żelatyną, przelewamy na masę truskawkową  i chłodzimy w lodówce  przez co najmniej 3 godziny.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.