Sernik z białą czekoladą i ciepłymi truskawkami

Doskonały,  kremowy sernik. Można powiedzieć, że to rozkosz dla podniebienia. Zrobiłam go z sera ricotta  i mascarpone, z dodatkiem białej czekolady.

Smak białej czekolady, w kremowym serniku to prawdziwa uczta dla smakoszy takiej czekolady. Do tego dodałam ciepłe truskawki co dopełniło smaku temu doskonałemu sernikowi.

Truskawki mrożę już od paru lat i mam zapas na zimowe dni, do deserów, śniadania czy koktajli.

Warto ten sernik zrobić dzień wcześniej przed podaniem bo masa jest delikatna i dobrze jest ją schłodzić w lodówce całą noc.

Składniki:

400 g serka mascarpone,

500 g sera ricotta,

400 g białej czekolady,

100 ml śmietanki 30 %,

5 jajek,

100 g  cukru drobnego,

Łyżeczka cukru waniliowego,

Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Truskawki mrożone

Wykonanie

W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, mieszając cały czas. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski dajemy sery,  cukier,  cukier waniliowy, mieszamy mikserem  około 4 minuty – wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Jajka ubijamy osobno około 3 minut i dodajemy do sera. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 180  stopni i pieczemy  około 70  minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około 30 minut. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze 20 minut.

Po tym czasie, wyjmujemy sernik z formy i studzimy – wystudzony dajemy do lodówki na całą noc.

Truskawki podgrzewamy i podajemy z sernikiem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    10 stycznia
    Odpowiedz

    Doskonała para 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.