Tęskniłam za takim sernikiem. Takim, w którym Ser byłby jedynym dominującym smakiem, no może z posmakiem pomarańczy i cytryny. Natomiast bez mąki ziemniaczanej, bez budyniu waniliowego, po prostu miało być śnieżnie i serowo. Do tego bez komplikacji. I jest.
Masa serowa:
1,5 kg zmielonego twarogu
12 jajek
25 dag cukru
1 cukier waniliowy,
15 dag masła,
skórka z jednej cytryny,
cukier puder do posypania
W misie umieszczamy żółtka oddzielone od białek i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
W między czasie topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do ucieranej masy dodajemy stopniowo startą skórkę z pomarańczy i cytryny ( wcześniej sparzamy owoce), cukier waniliowy i wystudzone roztopione masło, które wlewamy w małych ilościach i ucieramy cały czas aby się nie zważyło. Następnie dodajemy najważniejszy składnik czyli zmielony ser.
Smarujemy blachę tłuszczem. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową.
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni
Ja podaję do takiego sernika mus malinowy, truskawkowy lub konfiturę z wiśni.
Przepis na mus:
Paczka mrożonych owoców ( maliny, truskawki),
4 łyżki cukru.
Całość miksujemy i polewamy sernik
sernik ten dodaję do akcji wypieki niedietetyczne bez mąki:
Wspaniały sernik! Podobny często robiła moja mama, bez ciasta… Sam sernik, pychotka! Teraz to dopiero zgłodniałam:)
Sernik mojej Mamy:) Piekny, ponadczasowy przepis bez udziwnien.
Pozdrawiam.
wspaniale wygląda!!!
Uwielbiam taki sernik bez ciasta, pycha 🙂
mmm z tym musem obłęd
a mój zawsze pęka…
ech, jakoś mam pecha. no, ale w smaku zawsze powala!
sernik jest moim ulubionym ciastem.
A proszę mi powiedzieć czym różni się ten sernik bez mąki i budyniu od tego z …?
Ten bez dodatków (mąki, budyniu) jest bardziej wilgotny, mocno serowy.
Nie wiem gdzie tkwi mój błąd, ale sernik bardzo mi opadł. Pięknie wygladał dopóki nie wyłączyłam po wyznaczonym czasie piekarnika. Nawet go stamtąd nie wyjęłam mając nadzieję, że ciasto dalej będzie wysokie a tu taka niemiła niespodzianka:(
Dzień dobry. To jest to, czego szukałam. Jednak mam zasadnicze pytanie – jak duża blacha? Nie chcę, aby ciasto było cienkie, ale nie chcę też, aby uciekało z formy 🙂
Witam,
sernik piekłam w blasze o wielkości 33/22 cm . Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
Czy żeby zrobić sernik z kilograma sera wystarczy zmniejszyć ilość innych składników o 1/3?
Tak, trzeba zmniejszyć ilość składników o 1/3 . Pozdrawiam 🙂