Sernik bez ciasta

Tęskniłam za takim sernikiem.  Takim, w którym Ser byłby jedynym dominującym smakiem, no może z posmakiem pomarańczy i cytryny.  Natomiast bez mąki ziemniaczanej, bez budyniu waniliowego, po prostu miało być śnieżnie i serowo.  Do tego bez komplikacji. I jest.

Masa serowa:

1,5 kg  zmielonego twarogu

12 jajek

25 dag cukru

1 cukier waniliowy,

15 dag masła,

skórka z  jednej  cytryny,

 cukier puder  do posypania

W misie umieszczamy żółtka oddzielone od białek  i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
W między czasie topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do ucieranej masy dodajemy stopniowo startą skórkę z pomarańczy i cytryny ( wcześniej sparzamy owoce), cukier waniliowy i wystudzone roztopione masło, które wlewamy w małych ilościach i ucieramy cały czas aby się nie zważyło. Następnie dodajemy najważniejszy składnik czyli zmielony ser.

Smarujemy blachę tłuszczem. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z  masą serową.

Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni

Ja podaję do takiego sernika  mus malinowy,  truskawkowy lub konfiturę z wiśni.

Przepis na mus:

Paczka mrożonych owoców ( maliny, truskawki),

4 łyżki cukru.

Całość miksujemy i polewamy sernik

sernik ten dodaję do akcji wypieki niedietetyczne bez mąki:

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. 4 kwietnia
    Odpowiedz

    a mój zawsze pęka…
    ech, jakoś mam pecha. no, ale w smaku zawsze powala!
    sernik jest moim ulubionym ciastem.

  2. 18 grudnia
    Odpowiedz

    A proszę mi powiedzieć czym różni się ten sernik bez mąki i budyniu od tego z …?

  3. kuchnia_breni
    22 grudnia
    Odpowiedz

    Ten bez dodatków (mąki, budyniu) jest bardziej wilgotny, mocno serowy.

  4. Tuti_M
    25 lutego
    Odpowiedz

    Nie wiem gdzie tkwi mój błąd, ale sernik bardzo mi opadł. Pięknie wygladał dopóki nie wyłączyłam po wyznaczonym czasie piekarnika. Nawet go stamtąd nie wyjęłam mając nadzieję, że ciasto dalej będzie wysokie a tu taka niemiła niespodzianka:(

  5. Natalia
    17 grudnia
    Odpowiedz

    Dzień dobry. To jest to, czego szukałam. Jednak mam zasadnicze pytanie – jak duża blacha? Nie chcę, aby ciasto było cienkie, ale nie chcę też, aby uciekało z formy 🙂

    • Brenia
      20 grudnia
      Odpowiedz

      Witam,
      sernik piekłam w blasze o wielkości 33/22 cm . Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

  6. wera
    21 czerwca
    Odpowiedz

    Czy żeby zrobić sernik z kilograma sera wystarczy zmniejszyć ilość innych składników o 1/3?

  7. Brenia
    24 czerwca
    Odpowiedz

    Tak, trzeba zmniejszyć ilość składników o 1/3 . Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.