Serniczki z musem jabłkowym i karmelizowanymi orzechami

Jesień zawitała do nas w pełnej krasie. Dla mnie jesień to czas przemyśleń …. Wieczory są dłuższe, robi się chłodniej, tak bardziej nostalgicznie. Jak wyciągam z szafy cieplejsze szale, wieczorem potrzebuję otulić się w ciepły, miękki koc, to na chwilę zastygam w tych przyjemnościach, łapię głębszy oddech. W lecie zazwyczaj nie mam na to czasu bo wykorzystuję długie, jasne dni i jeżdżę na rowerze, biegam, mam mnóstwo zajęć do późnego wieczora.

Kocham również jesienną roślinność, drzewa z takimi kolorami, że aż dech zapiera, wrzosy, które kocham, kasztany, dynie w różnych kształtach i kolorach; można by wymieniać….

Tegoroczna jesień jest dla mnie wyjątkowa, mam o czym myśleć…. Ale mam jak najbardziej pozytywne myśli J

W takie jesienne dni wracam również do ciepłych herbat, pitych na kanapie pod miękkim kocem i oczywiście do słodkich deserów.

Dzisiaj zapraszam do takiego właśnie jesiennego deseru. Serniczki w takim wydaniu są szybkie do zrobienia, nie wymagają dużo pracy a smakują wybornie. Pomysł na nie poddała mi moja córka. Jak zwykle zapytałam Ani, co zrobimy sobie do kawy ? Tak jest często, Ona wymyśla a ja robię.

Nie trzeba tych serniczków mocno chłodzić, wręcz odwrotnie, są pyszne jeszcze ciepłe. Do tego delikatny mus z jabłek ( bez cukru), karmelizowane w miodzie orzechy i jest pysznie- do kawy, herbaty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 kokilek

Masa serowa:

1 mały serek waniliowy – 130 g,

3 jajka

2 łyżki cukru pudru,

250 g serka mascarpone,

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,

½ kg jabłek miękkich,

Garść orzechów włoskich,

2 łyżki miodu

Wykonanie:

Do miski dajemy serek mascarpone , serek waniliowy, cukier i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Kokilki smarujemy masłem i wylewamy do każdej masę serową – na ¾ wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy serniczki i pieczemy ok 30 min.

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, dajemy do garnka, podlewamy 3 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu aż będą rozgotowane. Następnie miksujemy je na jednolity mus.

Wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim serniczki do ostudzenia na ok. 15 min.

Wyjmujemy serniczki z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Do garnka dajemy wyłuskane i rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy, polewamy miodem, mieszamy i gotujemy około 5 minut, mieszając dość często.

Serniczki trochę opadną po wystygnięciu ale nie martwcie się, będą pyszne. Na lekko wystudzone serniczki dajemy po łyżce musu jabłkowego i karmelizowane orzechy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.