Pyszny i delikatny biały serek zanurzony w oleju z ziołami i przyprawami.
Taki serek wcale nie jest trudny do zrobienia w domu. Wystarczy kupić naturalny jogurt. Następnie ustawiamy w misce sitko, na to dajemy podwójnie zwiniętą gazę, wylewamy jogurt, przykrywamy gazą i przechowujemy w lodówce. W zależności od tego co chcemy otrzymać ( gęsty jogurt czy serek) tak długo przechowujemy w lodówce. Ja trzymałam 5 dni i zrobił się pyszny gęsty serek.
Labneh to właśnie kwaśny, gęsty serek, który otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z jogurtu.
Ja zrobiłam z niego kulki, które umieściłam w oleju rzepakowym z aromatycznymi, świeżymi ziołami, papryczką chilli, zielonymi oliwkami i przyprawami. Sama byłam zaskoczona rezultatem.
Wyszedł wyjątkowo pyszny serek. Moja córka też była nim zachwycona. Do kanapki z domowego chleba smakowało wybornie.
Zachęcam to przygotowywania takich domowych serków bo są bez konserwantów i można je urozmaicać różnymi pysznymi dodatkami. Nastawiłam następny i już mam pomysł z czym go zrobię…
Składniki
Na domowy ser potrzebne będą 2 duże jogurty naturalne
1 ½ szklanki sera labneh,
2 ząbki czosnku,
Olej rzepakowy,
½ łyżeczki pieprzu kolorowego,
Trochę wędzonej papryki,
Gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, oregano,
1 mała papryczka chilli,
2 – 4 zielone oliwki
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy ser labneh.
Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach powinien być już gęsty jogurt a po 4-5 dniach przechowywania w lodówce jest gęsty ser.
W dwóch słoiczkach przygotowujemy różne dodatki : świeże gałązki ziół ( oregano, tymianek, rozmaryn), czosnek pokrojony w kawałki, kawałki papryczki chilli, kawałki zielonych oliwek lub inne dodatki, które lubimy.
Ser doprawiamy solą, mieszamy i formujemy kulki, które obtaczamy w wędzonej papryce i wkładamy do słoiczków, zalewamy olejem rzepakowym i przechowujmy w lodówce.
Po 1 dniu mamy już gotowe, pyszne serki do chleba. Im dłużej będziemy przechowywać to serek będzie bardziej aromatyczny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz