Ser Labneh w ziołach i oleju rzepakowym

Pyszny i delikatny biały serek zanurzony w oleju z ziołami i przyprawami.

Taki serek wcale nie jest trudny do zrobienia w domu. Wystarczy kupić naturalny jogurt. Następnie ustawiamy w misce sitko, na to dajemy podwójnie zwiniętą gazę, wylewamy jogurt, przykrywamy gazą i przechowujemy w lodówce. W zależności od tego co chcemy otrzymać ( gęsty jogurt czy serek) tak długo przechowujemy w lodówce. Ja trzymałam 5 dni i zrobił się pyszny gęsty serek.

Labneh to właśnie kwaśny, gęsty serek, który otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z jogurtu.

Ja zrobiłam z niego kulki, które umieściłam w oleju rzepakowym z aromatycznymi, świeżymi ziołami, papryczką chilli, zielonymi oliwkami i przyprawami. Sama byłam zaskoczona rezultatem.

Wyszedł wyjątkowo pyszny serek. Moja córka też była nim zachwycona. Do kanapki z domowego chleba smakowało wybornie.

Zachęcam to przygotowywania takich domowych serków bo są bez konserwantów i można je urozmaicać różnymi pysznymi dodatkami. Nastawiłam następny i już mam pomysł z czym go zrobię…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Na domowy ser potrzebne będą 2 duże jogurty naturalne

1 ½ szklanki sera labneh,

2 ząbki czosnku,

Olej rzepakowy,

½ łyżeczki pieprzu kolorowego,

Trochę wędzonej papryki,

Gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, oregano,

1 mała papryczka chilli,

2 – 4 zielone oliwki

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy ser labneh.

Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach powinien być już gęsty jogurt a po 4-5 dniach przechowywania w lodówce jest gęsty ser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W dwóch słoiczkach przygotowujemy różne dodatki : świeże gałązki ziół ( oregano, tymianek, rozmaryn), czosnek pokrojony w kawałki, kawałki papryczki chilli, kawałki zielonych oliwek lub inne dodatki, które lubimy.

Ser doprawiamy solą, mieszamy i formujemy kulki, które obtaczamy w wędzonej papryce i wkładamy do słoiczków, zalewamy olejem rzepakowym i przechowujmy w lodówce.

Po 1 dniu mamy już gotowe, pyszne serki do chleba. Im dłużej będziemy przechowywać to serek będzie bardziej aromatyczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.