Przepis na schab faszerowany żurawiną jest prosty ale jednocześnie dość ciekawy i apetyczny. Żurawina z czosnkiem włożona do środka dała potrawie cudny efekt kolorystyczny i smakowy. Mięso zawinęłam z gałązką rozmarynu więc cała potrawa miała przyjemny, rozmarynowy aromat. Dodatkowo całość podlewałam czerwonym winem więc sos wyszedł wyjątkowo dobry. Do zagęszczenia sosu użyłam masła ale trzeba pamiętać, że po dodaniu masła zagotowujemy całość 2 minuty bo dopiero wtedy mamy ten efekt zagęszczenia.
Składniki;
1 kg schabu bez kości,
Sól , pieprz,
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu,
Szklanka suszonej żurawiny,
Oliwa
½ szklanki czerwonego wina,
2 łyżki masła
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solidnie solą. Zostawiamy posolony schab w lodówce na 2 godziny. Następnie doprawiamy mięso świeżo zmielonym pieprzem. Żurawinę mieszamy razem z wyciśniętym czosnkiem. Długim i ostrym nożem przebijamy schab i robimy w środku kanał, do którego wkładamy żurawinę z czosnkiem.
Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony tak aby się zarumieniło. Podsmażony przekładamy do garnka, polewamy tłuszczem ze smażenia, podlewamy 1/3 szklanki wody i częścią wina, dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 60-80 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem z pieczenia i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy masło – dusimy jeszcze 2 minuty/ masło zagęści sos. Następnie sos odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe danie na obiad.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz