Pyszne i aromatyczne kawałki kurczaka podane z pikantno -słodkim sosem z mango to moja propozycja na grilla, zarówno domowego jak też ogrodowego.
Satays to znane malezyjsko-indonezyjskie szaszłyki z kurczaka, krewetek czy ryb.
U mnie dzisiaj satays z piersi kurczaka, marynowany wcześniej w aromatycznej marynacie.
Majówka przed nami więc takie frykasy będą dobre na obiad czy kolację.
Składniki:
2 piersi kurczaka z wolnego wybiegu,
Marynata:
2 ząbki czosnku, wyciśnięt,
Łyżka imbiru – startego,
Sok z połowy limonki i skórka starta,
3 łyżki sosu sojowego,
Łyżka sosu rybnego,
Łyżeczka cukru,
Papryczka chilli, drobno posiekana,
oliwa z oliwek,
sól, świeżo zmielony pieprz ,Sos z mango:
½ mango,
1 papryczka chilli,
Sok z 1 cytryny,
Łyżka miodu,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę do mięsa.
Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty i mieszamy.
Piersi kurczaka kroimy w paski średniej szerokości, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około godziny.
Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie mięso . Układamy na grillu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja grillowałam na patelni, odwracając od czasu do czasu, około 10 minut.
W między czasie przygotowujemy sos .
½ mango obieramy i kroimy w kostkę, chilli w plasterki, dajemy do blendera , dolewamy sok z cytryny, miód i blend ujemy. Jeśli jest za gęsty to dodajemy 3- 4 łyżki wody, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.
Podajemy z sosem i np domowymi frytkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz